So anything else...
Door: Berdien
Blijf op de hoogte en volg Berdien
22 Oktober 2010 | Zuid-Afrika, Pretoria
Stop getting up for the let down
Oh, who you are is not up to them
Stop getting up for the let down
HeejjHalloo!!
Hier mijn eerste bericht vanuit het zonnige PE!!!
Damn wat een reis wat dat! Flying Egypt Air... Goedkoop, maar erg apart!!!
Zit je daar helemaal alleen in een vliegtuig met mensen van over de hele wereld! Uit de speakers klink de Arabische taal die ik het allerminst beheers. Op de radiozenders pingelt het aan alle kanten! Gelukkig was er 1 gewone popzender! De films worden Aribisch ondertiteld en de mensen naast me zijn op weg naar Libanon! Ik was blij dat ik na 4 uur mijn voeten op Egyptische bodem mocht zetten en dus mijn benen weer kon strekken! Buiten het vliegtuig een coole chick aangesproken die ook alleen reist! Helaas ging haar volgende vlucht naar Maleisie waar zij 6 weken in haar eentje gaat backpacken!! Er zijn dus meer gekken zoals ik!! Met Yvon heb ik samen op onze vluchten gewacht! Helemaal gezellig! Jammer dat we allebei een andere kant op gingen!
Vlucht 2! 12 uur ’s nacht! Time to sleep!! Athans dat dacht ik! Het cabinepersoneel dacht daar anders over! Om 12 uur ’s nacht stonden ze klaar met een warme maaltijd! Want ja dat hoort erbij!!
Laat ik ’s middags beef gegeten hebben, doe me dan nu maar de kip!
Verder heerlijk geslapen! Heb superriant gevlogen btw! Vlucht 1 nooduitgangplekkie, vlucht 2 had ik 2 stoelen tot mijn beschikking en om het af te maken zat ik op vlucht 3 wederom nooduitgang!! Je krijgt wat je verdient zeggen ze ;)
Toen begon de ellende! Helemaal alleen op Johannesburg, niks te beleven! Heb me werkelijkwaar rotverveeld! Kan me de tijd niet meer heugen dat ik alleen wat omdat het moest! Eigenlijk heb ik altijd mensen om me heen en als het een keer niet zo is dan komt het omdat ik dat zelf wil!
Echt het allerkutste om dan alleen op zo’n dodelijk vliegveld te zitten! Maar goed, het klokje tikt door en de zon schijnt!! :)
3 uur! Jeahhhh!! Marieke stond klaar om me op te halen! Superlieve vrouw! Meteen naar een project gereden en daar mijn mensen van de komende tijd ontmoet! Daar zaten ze hoor, soort verveeld op de stoep te wachten! Wachten hoort hier bij het leven, so be it!!
Eerste indruk is helemaal gezellig! Ga wonen in een huis met 5 gasten, een meid en soms een verdwaalde Amerikaan!! Helemaal leuk!
Op naar het huis wat de komende maand mijn huis zal zijn...
Na mijn Dr. Maal ervaring was ik op alles voorbereid behalve op wat ik ging zien!
In een vertrouwde chollerbak reden we naar het huis!
Sjongejonge alles wat ik niet verwacht had is hier; waterkoker, wasmachine, superchille veranda, banken zonder gaten, een bad, oven, warme dekens, elektische kookplaat en last but nit least een ZWEMBAD!!! Jaaa!!! Hier ga ik het meemaken!! Mijn slaapkamer deel ik met 2 gasten en af en toe de verdwaalde (ohh zo gezellige) Amerikaan! Hij woont in de township in een hutje en af en toe komt hij bij ons om ff bij te tanken! Dat delen valt trouwens reuze mee!! Eigenlijk wel erg gezellig! Net of je elke aaf een slaapfeestj hebt!!
Maar goed, ik dacht dus in Afrika minder drank te gaan nuttigen. Dacht idd! Omdat ze net een goed project hadden afgerond en natuurlijk om mijn komst te vieren vlogen de biertjes over de tafel!
Deze avond heb ik ook kennis mogen maken met de braai! Men neme sprokkelhout uit onze megagrote tuin, een BBQ, een aansteker, een pan met uien, hopi veel vlees en wat geduld en men hebbe de braai! Het sprokkelhout steek je aan, wachten tot het gaat smeulen, vlees op het rooster en braaien maar!! Dan is het eigenlijk de bedoeling dat je al het gebraaien vlees in een pan met uien op het vuur laat staan. Is alles gebraaien dan is het tijd om te eten! Tijdens het stukje geduld hebben zit je lekker met elkaar aan de borrel! Echt supergezellig! Pa ik weet zeker dat hij het helemaal het einde vindt! Beetje spelen met vuur, biertjes drinken en lekker eten! Ik zeg dat doen we als het zonnetje in Nederland weer gaat schijnen!!
Donderdag stond in het teken van de townshiptour! Mijn begeleidster was iets verlaat aangezien ze een kater had! Maar goed wachten is hier mijn tweede natuur aan het worden dus het mocht de pret niet drukken! Echt superinteressant om te zien hoe de mensen in de townships wonen!
Ik vond het allemaal reuze meevallen! Had alleen maar hutjes van golfplaten verwacht, maar de overheid heeft mini huisjes neergezet. Nu is alleen het probleem dat ze het alleen voor de zwarte mensen doen en niet voor de colourds people. Je hebt in ZA namelijk 3 groepen, the blacks, colourds en de white! Wit is duidelijk, maar het verschil tussen zwart en gekleurd zit hem niet in de kleur, maar in de taal die je spreekt! Heeft allemaal te maken met de geschiedenis waarmee ik jullie nu niet lastig zal vallen. Ik hoef niet te vertellen dat de gekleurde mensen zich achtergesteld voelen en dus niet echt helemaal happy zijn.
Tijdens de tour heb ik heel veel armoede, maar ook heel veel geluk gezien. Bijvoorbeeld 4 spelende kinderen van een jaar of 3 die ons, 2 blanken, heel interessant vonden. We zijn uit de auto gestapt en tegen de motorkap aan gaan staan in de hoop dat de kids met ons kwamen praten. Ze vonden ons het allerinteressantst maar durfden niet echt bij ons te komen. Wel hadden ze pret voor 10, dichter bij komen en dan weer wegrennen! Verder valt op dat de kinderen hier veel buiten spelen met niks! Er is geen computer, de huizen stellen niks voor dus ze spelen met wat er is op straat. Plezier dat ze uitstralen! Ook de mensen op straat, ze zwaaien naar je, vragen hoe het gaat en je krijgt een dikke glimlach terug als je naar ze zwaait! Bewondering voor die mensen want hoe het hierboven staat idealiseer ik de boel!
Op het eerste gezicht lijkt het allemaal prima, maar als je je dan bedenkt dat ze misschien wel met 10 personen in een huisje wonen, een brood moeten delen met z’n allen, niet naar school kunnen en van ellende maar gaan stelen omdat ze geen werk en geen uitzicht op werk hebben dan weet je dat het leven voor deze mensen zwaar is!
Wat ook indrukwekkend en typisch is voor ZA zijn de inmense kerkhoven. Op veel grafstenen zie je een leeftijd staan waarop een mens opa of oma zou moeten worden. Grote sterfte door HIV/AIDS.
Verderop kwamen we een stel gasten tegen. Ze zouden op de middelbare school moeten zitten, maar zoals ze zeggen werk is schaars!
Met ogen waarvan je op zeker kunt zeggen dat ze niet clean zijn staan ze je te woord. Deze jongens zitten in een uitzichtloze situatie, hebben geen hoop op een baan en motiveren zichzelf dus niet om bijvoorbeeld een computertraining te volgen! Die computertraining levert bij goed gevolg een stageplek op en dat staat beide goed op het C.V. van de jongens. Maar ja ze moeten willen!
Ik zou nog veel meer indrukken kunnen opschrijven, maar dat komt later! Als ik er zelf meer van weet!
Vrijdag ben ik op de school geweest waar ik kom te werken. Maandag ga ik beginnen met leesklasjes. De kinderen hebben een mega achterstand. Samen met wat huisgenoten gaan we deze kinderen proberen te leren schrijven en lezen. Een superuitdaging, want ja er is geen methode, veilig en vlot kennen ze niet! Ik heb zeker zin om hieraan te beginnen.
Een ding is zeker, de motivatie van de kinderen is echt super!!! Robert liet mij het lokaal zien en de kinderen stonden te springen om naar binnen te gaan terwijl er helemaal geen klasje was op dat moment. Daar stonden we dan, met een lokaal vol overenthousiaste kids die willen leren schijven en lezen. Maandag, maandag, dan zijn we er! Nu niet. Aan de kids zal het dus niet liggen.
Verder is het leven hier vooral heel relaxt! Als ik het zo bekijk ga ik een keer fit beginnen aan de week! Normaal gesproken party ik mezelf het weekend helemaal op om in de werkweek een beetje bij te komen. Nu zal het anders zijn! Maar goed mijn roomies hadden het al over dronken worden vnvnd... So live with the flow!! And Enjoy!!!
Ik heb ook al een superleuk uitstapje in het vooruitzicht!! Omdat ik woensdag al weer een week in PE ben is het tijd voor wat nieuws... Als we het geregeld krijgen dan vertrekken we woensdagmiddag met een huurbak naar KAAPSTAD!!!! Daar gaan we vanalles en nogwat bekijken om vervolgens maandagmiddag het vliegtuig terug te pakken naar PE. Dus ja 3 dagen werken en weer vakantie!!!
Loving it!! Hoop echt dat het door kan gaan!!
Verder wil ik mijn allleerrliefste vriendinnetjes nog bedanken voor hun superactie dinsdagmorgen!!
Ik kwam beneden zitten Marjolein, Esther, Ilona, Charis en Chantal in de huiskamer!! Ik dacht dat ik die meiden pas in 2011 weer zou zien!! Echt meteen traantjes natuurlijk!! Zooo lief!!!
De eerste 3 zijn zelfs meegegaan naar Schiphol, samen met pa, ma, Peet en Antoinet!
Meiden bedankt!! Echt top!!!
Als laatste wil ik even laten weten dat ik me hier helemaal thuis voel. In het huis voelt het alsof ik er al tijden ben, op de school en in de township voel ik me met de mensen om me heen helemaal veilig, het verkeer is net als in Curacao en het eten is gelukkig echt normaal!!
Bedankt voor alle lieve reacties!!
Liefs Berdien
Ps. Jullie kunnen mij bellen voor heel goedkoop!!!!
Je belt eerst naar 0900- 0821
Daarna tik je mijn nummer in 0027-783714893
En een hekje
Volgens de site belbazaar bel je dan voor 8 cent per minuut
Via hallo buitenland kan ook
Dan is het 0900-0583
Mijn nummer en een hekje.
Je belt dan voor 13 cent per minuut.
Iets duurder, maar die hadden we voor cura ook en dat werkt!
BEL WEL MET EEN VASTE TELEFOON!!
22 Oktober 2010 - 15:03
Mams:
Eindelijk weer nieuws. Fijn dat je t naar je zin heb daar. hoop dat je de kids wat leren kan. Zal best wel trouwens. Hier alles prima alleen koud en nat. Echt hollands weer dus.Als ik t zo lees ken je daar wel wat met je sponsor geld doen, we horen t wel weer.
Liefs en kusjes van ons 3 tjes. -
22 Oktober 2010 - 15:25
SUUS*:
Berdien,
Wat een interessant verhaal, echt leuk om te lezen! En wat een groot verschil... we zijn hier in Holland helemaal niks gewend, maja.. zo is het nu eenmaal..
Goed om te horen dat het goed met je gaat en dat je je daar helemaal thuis voelt.
Heel veel succes maar vooral plezier maandag met de kids. Komt vast helemaal goed!
Ben alweer benieuwd naar je volgende verhaal, hihi.
Liefs, Suus. -
22 Oktober 2010 - 15:54
Marjolein.:
Berdienn!!
Jeeeeeee!
Wat super dat het helemaal geweldig is!
Gelukkig boven al je verwachtingen !
En je huisgenoten klinken gezellig dus daar voel je je lekker thuis!
Nu begint het echte avontuur echt!!
Hééééééééééééééééél veeel plezierr!
En succes met het vinden van een hotte sixpack surfer! :)
Liefs,
Marjolein ( de Wit ) -
22 Oktober 2010 - 20:35
Frenk:
Berdien!!
Oh mijn god! wat een lang verhaal! wel echt heel leuk om te lezen! Die kids ook wat schattig, dat ze zo willen leren.
Je huis is in ieder geval zelfs al beter dan in curacao! haha dus daar zit je wel gebakken! ik ben jaloers op je dat je daar maar zit en dit mee gaat maken!
En dan zit je ook nog is met 2 boys op de kamer! dus mijn tip kan je wel van het lijstje afstrepen;) haha
Kan niet wachten op je volgende verhalen!
Dikke Kus en heel veel liefde! Frenkie -
22 Oktober 2010 - 23:38
Willemijn:
Bdien bdien hoor je mij!!! Zie je t rookpluimpje in de lucht? Ideaal gratis contacten:d Haha nee meid zooo gaaf! Echt een ervaring die heel belangrijk in je leven gaat zijn! Geniet er van en we zien je in 2011!!
xxxies Btw greetz from Flex, Youp en Marnix -
23 Oktober 2010 - 07:16
Betsie:
Nou jij krijgt het naar je zin dat lees ik zo al aan je verhaal en dat je die jinderen wat gaat leren is mij wel duidelijk wat is het toch verdeeld in de wereld. Veel plezier meid en we lezen wel weer.
Dikke kus van ons allemaal -
23 Oktober 2010 - 09:47
Gaby:
Wat een verhaal zeg, super om te lezen! Volgens mij gaat het zo ook helemaal goed komen met jou in ZA. Ook leuk dat je dingen van het land gaat bekijken en al zoveel indrukken hebt gekregen. De harde realiteit.... Voor mij zit de vakantie er ook weer op, 8 weken aan de slag en dan weer 2 weekjes vrij. Ook weer lekker hoor!
Nou meid, good luck, lekker blijven schrijven en zie uit naar je volgende verhaal. Succes met de kindjes maandag en dat het sponsorgeld daar goed terecht komt maak ik me geen zorgen over!
Have fun, X Gaby -
23 Oktober 2010 - 11:53
Charis:
heej meis,
fijn dat je het nu al zo naar je zin hebt. Leuk dat je gelijk naar kaapstad gaat. Het gaat helemaal goed komen daar. Veel plezier!!!liefs -
23 Oktober 2010 - 17:55
Mirjam En Sjaak:
He Berdien
Geweldig meid leuk om te lezen dat je een plekje hebt waar je,je prettig voelt. We zijn trots op je.Veel liefs Sjaak Mirjam -
23 Oktober 2010 - 18:15
Jenny:
Hey Berdien,
Leuk om te lezen wat je zoal meemaakt daar. Ook grappig omdat ik de site van Jaqueline lees en hoe verschillend jullie de dingen ervaren. Ik blijf je volgen;-)
Liefs Jenny en de Kokkies -
24 Oktober 2010 - 14:18
Essie:
heey meis
leuk om t zo allemaal te lezen!! wat super dat je je nu al thuis voelt!!!
en t eten... haha gelukkig maar want zo`n visskop he hahah!!
hoop snel weer wat van je te horen
heel veel plezier morge met je 1ste dagje op school!!
dikke knuf es